Ελληνικό μαγειρικό λιμάνι σε μια πανδημική καταιγίδα

Στις πρώτες μέρες της πανδημίας, κάλεσα τους γονείς μου να τους ρωτήσω τι έτρωγαν. Ανησυχούσα ότι με την αδυναμία τους να εντοπίσουν ηλεκτρονικές παραγγελίες παντοπωλείων και τις ανησυχίες που τους περιβάλλουν, ένα σούπερ μάρκετ, θα συναντούσαν ένα άδειο ψυγείο και πολλά δοχεία φακών. Μια μέρα της εβδομάδας, η μητέρα μου απάντησε το μεσημέρι: “Ω, όχι”, “Είχα μόλις ένα πιάτο με σταφύλια με ωραία τζατζίκι και ταραμασαλάτα.” Γνωρίζοντας ότι οι δεξιότητες μαγειρικής του πατέρα μου δεν επεκτείνονται στην ελληνική κουζίνα, ήμουν απλώς περίεργος. Αποδεικνύεται, έκαναν μια νέα ανακάλυψη στο Belmont, λίγα μόλις λεπτά από το σπίτι τους στο Cambridge.

Ελιές στο ελληνικό κατάστημα της Σόφιας.
Ελιές στο ελληνικό κατάστημα της Σόφιας.Susan Crater / Staff Globe

Όταν και ο σύζυγός μου ήρθαμε να μείνουμε ένα μήνα αργότερα, επιβεβαιώθηκε: Είχαμε πάει στην Ελλάδα. Τα ράφια του ψυγείου συσσωρεύτηκαν ψηλά με spankopita, μουσακά, ελιές, τυρί και μπαστούνια σπανάκι γεμάτα στο ντουλάπι, και χαλασμένο γιαούρτι σερβίρεται με κάθε γεύμα. Το γενικό επώνυμο ελαιόλαδο αντικαταστάθηκε από ένα γραπτό μπουκάλι που δεν μπορούσα να διαβάσω, και όλη την ημέρα, βρέθηκα να επιστρέφω στην κουζίνα για να πάρει ένα κομμάτι dolma γεμάτο κρέας. Η πηγή αυτού του υπέροχου φαγητού ήταν το ελληνικό κατάστημα της Sophia, το οποίο διευθύνει η φοβερή Σόφια Σκόπτος, η οποία έφτασε στην περιοχή για να μελετήσει το 1975 και ανέλαβε το κατάστημα το 2001. Το 2016, άνοιξε μια νέα τοποθεσία στο Lowell, όπου τρέχει η κόρη της.

Σπιτικό ελληνικό γιαούρτι Sofia Scoptos.
Σπιτικό ελληνικό γιαούρτι Sofia Scoptos.Jonathan Wiggs / Globe Προσωπικό

Γνωρίζοντας πόσο δύσκολη είναι η πανδημία για όλους, ειδικά οι εταιρείες τροφίμων, ρώτησα τη Σκόπετο πώς ήταν για τους τελευταίους εννέα μήνες. Στην πραγματικότητα, μου λέει, φοβάται την κοινωνική συνειδητοποίηση και θετικότητα, η οποία έχει επεκτείνει την πελατεία της. Λέει, “Νομίζω ότι η περίπτωση κορανοϊού έχει φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά.” Οι άνθρωποι μας υποστηρίζουν πραγματικά και κατάφερα να γνωρίσω καλύτερα τους πελάτες μου. “Προηγουμένως, πολλοί επισκέπτες κατευθύνθηκαν στο τμήμα γιαουρτιού – επί του παρόντος, έχουν 14 τοπικές ποικιλίες που προσφέρονται – αλλά πρόσφατα, Πουλούσε περισσότερες σπιτικές βουτιές και θερμαινόμενα γεύματα από ποτέ, σε απασχολημένους γονείς, τοπικούς ηλικιωμένους και σε όλους τους ενδιάμεσους.

Και το κοινό απέχει πολύ από το περιορισμένο. “Το 80 τοις εκατό των ανθρώπων που έρχονται δεν είναι Έλληνες”, λέει ο Σκόπτος, ο οποίος επισημαίνει γρήγορα πόσο χαρούμενος φέρνει τη μητρική της κουζίνα σε μη ελληνικά σπίτια. “Για μένα, το φαγητό είναι μέρος του πολιτισμού κάθε χώρας, γι ‘αυτό θέλω να ασχοληθώ με τις επιχειρήσεις ως αρχή – για να εισαγάγω τον πολιτισμό μας σε άλλους πολιτισμούς”, λέει. Μαγειρεύει και ψήνει τα πράγματα μόνη της, με πολύ υψηλά πρότυπα: “Δεν δίνω φαγητό στους πελάτες μου. Δεν θα το δώσω στα παιδιά μου. Ο πελάτης είναι η οικογένειά μου, όχι λογαριασμός δολαρίου.”

Αν και το 18ωρο πρόγραμμά της την ημέρα είναι δύσκολο, η Σόφια δεν επιβραδύνεται αυτή τη σεζόν. Θα ψήνει μπακλαβά και κέικ διακοπών, όπως μια πλεκτή ποικιλία γνωστή ως κουλούρακα, καθώς και Βασιλόπιτα, ένα κέικ σε σχήμα κέικ της Πρωτοχρονιάς με ψημένο νόμισμα στο κέντρο. Όποιος βρει το νόμισμα λέγεται ότι έχει μια ιδιαίτερα ευοίωνη χρονιά. Ας ελπίσουμε ότι το 2021 θα φέρει πολλά περισσότερα νομίσματα.

Το Leah Bhabha είναι προσβάσιμο σε [email protected].

READ  Η Ελληνική Εκκλησία ζητά από τους ιερείς να αγνοήσουν την εντολή κλεισίματος της επιδημίας η υγεία
Written By
More from Erato Chloe

Το Χαμπλ ρίχνει νέο φως στον πλανητικό σχηματισμό νεφελώματος | Αστρονομία

Νέες εικόνες του νεφελώματος πεταλούδας και του νεφελώματος κοσμημάτων που συλλαμβάνονται από...
Read More

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *